Szakoktatónk, Rácz Lajos a határon túl is bemutatta gyümölcsszobrászati jártasságát

A pillanat művészetének mestere

A zentaiak is megismerkedhettek a gyümölcsfaragás fortélyaival

A rekkenő hőségben talán nincs is jobb a jól lehűtött dinnyénél. A dinnyefaragó művész azonban nem a lédús hűs finomságot látja benne, hanem a következő mesterművét. Rácz Túrkevei Lajos dinnyefaragó művésznek köszönhetően szerdán a kora esti órákban a város szívében sétáló zentaiak is megismerkedhettek ezzel a különleges művészeti ággal. A magyarországi szaktanár és mesterszakács ugyanis a törökbecsei Nagyboldogasszony-napokra menet az észak-bácskai városban is bemutatta a dinnye és más termések faragásának a fortélyait.

Rácz Túrkevei Lajos

A mester alkotás közben (Horváth Zsolt felvétele)

A gyümölcsfaragás művészete a magyarországi mester szerint az erről szóló feljegyzések alapján 1364-ből Sziámból (mai Thaiföld) ered. Akkoriban ugyanis a novemberi újhold elérkezésekor a pálmalevelekből készített csónakokba nemcsak zöldségféléket, illetve gyümölcsöket helyeztek, hanem a király egyik felesége kis állatkákat és figurákat is faragott ezekből, és úgy engedték vízre a pálmacsónakokat. Az ötlet annyira megtetszett az uralkodónak, hogy a mai napig így ünnepelnek Thaiföldön – ecsetelte Rácz Túrkevei Lajos, miközben sárgarépából egy igen szép rózsát faragott az egyik városközponti vendéglő csinos pincérnőjének. – Ezzel persze az isteneiknek kedveskedtek, hogy azok kegyesek legyenek hozzájuk, és fenn tudják tartani magukat – jegyezte meg beszélgetőtársunk.

Az internetes források szerint a gyümölcsfaragás művészetének a gyökerei egészen az ókori Ázsiába vezetnek vissza: 700 környékén Kínában a Tang-dinasztia visszatérésének ünneplésére készítettek gyümölcs- és zöldségszobrokat, amelyeken különféle vallásos motívumok szerepeltek, Japánban pedig mukimonónak hívták a szobrászat ezen változatát, amely a tizenhatodik századra datálódik.

A magyarországi szaktanár és mesterszakács egyébként huszonöt évvel ezelőtt a Kanári-szigeteken egy kínai szakácsnál találkozott a gyümölcsfaragás művészetével. A szakács ugyan nem akarta őt beavatni a gyümölcsfaragás fortélyaiba, de végül Magyarországon Rácz úr egyik nagyon jó barátja egy liter pálinka ellenében megmutatta neki a legfontosabb fogásokat, azóta pedig sok helyre eljutott, és igyekezett az utca emberével is megismertetni az alkotásait.

Beszélgetőtársunk szerint a kókusztól kezdve az almán, a narancson és a cukkinin keresztül szinte mindent fel lehet használni erre célra, de vannak, akik még a szőlőből is tudnak szép dolgokat kihozni.

– Valójában ez a pillanat művészete, mert ezek az alkotások csupán egy-két napig látványosak – jegyezte meg beszélgetőtársunk, aki elmondta azt is, hogy Magyarországon rajta kívül is sok olyan gyümölcsfaragó művész van, akik világbajnokságot és olimpiát is nyertek ebben a kategóriában. Rácz úr egyébként tizenkét évig az RTL Klub séfjeként kereste napi betevőjét, jelenleg pedig az Echo Televízióban van egy műsora, így Zentára is az adás felvételéről érkezett. Közben folyamatosan járja a magyarországi és külhoni területeket, ahol igyekszik minél szélesebb körben bemutatni művészetét, valamint iskolákban is rendszeresen foglalkozik a gyermekekkel.

Rácz Túrkevei Lajos

Rácz Túrkevei Lajos a hölggyel, akit sárgarépából készült rózsával ajándékozott meg (Horváth Zsolt felvétele)

/forrás: https://www.magyarszo.rs/